Krupp

Betegségleírás 

A croup vagy magyarul krupp a gége és a légcső gyulladása, amelynek ijesztő tünetei elsősorban csecsemőkben és kisgyermekekben alakulnak ki. A nagyobb gyermekek és felnőttek is megkaphatják a betegséget, de a légcső szélesebb és gége nagyobb volta miatt a jellegzetes tünetek náluk sokkal kevésbé észlelhetők.

 

Mik a krupp jellegzetes tünetei?

Ugató, száraz köhögés, nehéz- és szapora légzés, légvételkor mellkasi behúzódások, belégzéskor sípoló hang, rekedtség. Sokszor tünetmentes állapotot követően hirtelen éjszaka jelentkezik.

 

Mi okozza a kruppot és mi a lefolyása?

A kruppot általában vírusfertőzés (többnyire parainfluenza, ritkábban RSV, rhinovírus és egyéb vírus) okozza, de esetenként baktériumok, allergia, légúti izgató anyagok is kiválthatják. Többnyire ősszel és télen jelentkezik, és megjelenése néha járványos méreteket ölt.  A betegség lefolyása legtöbbször enyhe, néhány napon belül elmúlik. Általában az első 1-2 éjszaka során lépnek fel a súlyosabb tünetek, de a köhögés enyhébb formában akár 1 hétig is fennmaradhat. Minden 20 betegből egynél azonban az állapot olyan súlyos, hogy orvosi beavatkozásra, kórházi felvételre is szükség lehet. A felvétel általában csak rövid ideig szükséges, és sokszor csak a beteg megfigyelésére szorítkozik. Sokkal ritkább, a kórházban fekvők kevesebb, mint 0,5%-ánál szükséges az intenzív osztályos felvétel és a gépi lélegeztetés.

 

Mit tehetünk otthon?

Tudnunk kell, hogy a legtöbb krupp enyhe lefolyású, magától múló, beavatkozást nem igénylő betegség. Próbáljunk nem pánikba esni, és próbáljuk a gyereket is megnyugtatni (síró gyereknek még kevésbé kap elegendő levegőt). Ha a gyerek ugatva köhög, ha kap levegőt (nem kék a szája széle), csavarjuk be takaróba, és vigyük ki az erkélyre/udvarra 15 percre (ha nyár van, nyissuk ki a mélyhűtő ajtót, és ezt a hideg levegőt lélegeztessük be a gyermekkel). Ha 15 percen belül nincs javulás, tovább kell lépnünk. Ha ez az első kruppos rohama a gyereknek, kérjünk orvosi segítséget. Ha nem ez az első, akkor adjunk neki “kruppos” kúpot (Rectodelt vagy prednisolon kúpot), nyitott ablak mellett várjunk, közben hideg párásítót használhatunk (ha nincs párásítónk, a zuhanyt hideg vízre állítva maximálisan nyissuk meg ). Ha 1 órán belül nincs javulás, kérjünk orvosi segítséget. Ha a gyerek szája széle kék, nagyon “húz”, nagyon jár a mellkasa, hívjunk mentőt (104). Ha jobban van, nyitott ablak mellett altassuk tovább.

 

Mikor kell sürgősen orvoshoz fordulni?

Ha a gyermek légzése nagyon szapora, ha levegő után kapkod, ha nagyon nyugtalan, vagy ha folyik a nyála, nem tud nyelni, ha magas láza van, amely lázcsillapításra nem csökken, esetleg ha a bőr színe sápadt vagy kékes. Ilyen esetekben legjobb azonnal a mentőket hívni, és a gyermeket sürgősen kórházba szállítani.