Hasmenés

Hasmenés

Egy hasmenés otthon is kezelhető, ha a gyermek fogyaszt folyadékot, nem csökken jelentősen a pisis pelenkák száma. Hét napnál tovább fennálló hasmenés, rosszabbodó állapot, egy újszülött/csecsemő jelentős hasmenése esetén mielőbb forduljon orvoshoz!

 

Okai:

A hányás-hasmenés hátterében leggyakrabban vírusfertőzés áll, de baktériumok is okozhatnak hasmenést (ilyenkor jellemzően vér és/vagy nyák van a székletben), illetve egyéb ritka kórokozók is állhatnak a háttérben. Középfülgyulladás, tüdőgyulladás és húgyúti fertőzés is tud hasmenést okozni. De okozhatja folyadékdiéta, éhezéses széklet, csecsemőkorban a túletetés is. Az ajánlások alapján rutinszerű székletvizsgálat (széklettenyésztés) nem szükséges. Széklettenyésztés elvégzése az alábbi esetekben lehet indokolt: 3 hónapos életkor alatti hasmenés, véres-nyákos székletürítések (elesett állapot), hét napnál tovább tartó elhúzódó hasmenés, differenciáldiagnosztikai célból (pl.: gyulladásos bélbetegség felmerül), szepszis, immunhiányos állapot esetén, esetleg járványügyi vonatkozás miatt.

 

Kezelése:

ORS:   Speciális, ionokat meghatározott mennyiségben tartalmazó oldattal kell pótolni a gyermek folyadékigényét, ez az orális rehidráló folyadék. Ez a legfontosabb, behűtve, szívószállal adagolva a gyermekek szívesebben elfogadják. Esetleg natúr gyümölcsteában is feloldhatók ezek a porok. Patikában recept nélkül kaphatók: BioGaia Protectis ORS, Humana Electrolyt, Normolyt vagy folyadék formában az almás ízű HIPP ORS 200. Ha valaki inkább otthon szeretné elkészíteni, akkor a következő recept alkalmazható: 1 teáskanálnyi konyhasó, 8 teáskanálnyi kristálycukor 1 liter vízben oldva, hozzá 1 csésze narancslé vagy két összeturmixolt banán.

Már kialakult folyadékhiány pótlására kb. 5 óra alatt 50-100 ml/kg rehidráló folyadékot adjunk a gyermeknek. Egy-egy jelentősebb hasmenés vagy hányás után pedig további kb. 1 dl rehidráló folyadék adása javasolt.

A rehidrálás mellett alkalmazható tüneti szerek:

Smecta:  1 hó – 1 év között: napi 1 tasak (hasmenés első 2 napján napi 2 tasakot is lehet)

                   1 év fölött: napi 2 tasak (hasmenés első 2 napján 3-4 tasakot is lehet)

Enterol:  2x1 tasak/kapszula - ami sz.e. szétnyitható – min. 5 napig

Hidrasec: receptre kapható, utasítás szerint alkalmazható

Diéta NEM indokolt, a gyermek (és a felnőtt is) mindent ehet, amit szívesen fogyaszt. Az étel ne legyen zsíros és/vagy fűszeres! Anyatej korlátozás nélkül adható szoptatott babáknak, tápszerváltás nem indokolt.