Figyelem -Covid tudnivalók

A COVID 19 OMIKRON VARIÁNSÁVAL TÖRTÉNŐ FERTŐZÉS TÜNETEI:

fejfájás, torokfájás, orrfolyás, tüsszögés, hőemelkedés, bágyadtság, levertség. Lehet láz, hányinger, hányás, hasmenés, fülzúgás, fülcsengés, szédülés is. Előfordulhat szemkipirosodás, duzzanat, váladékozás, szaglás- és ízérzés elvesztése is.
TEHÁT A GYERMEKKÖZÖSSÉGBEN GYAKRAN ELŐFORDULÓ EGYÉB VÍRUSFERTŐZÉSEKTŐL NEM KÜLÖNÍTHETŐ EL.

Ha észlelik gyermekükön a fenti tüneteket, maradjanak otthon velük, közösségbe nem vihetik őket.

ÍRJÁK MEG A TÜNETEKET AZ ERODIUM RENDSZEREN

 (E-RENDELÉS, EGYÉB KÉRVÉNY), ÉS JELEZZÉK, HA GYERMEKÜK ÁLLAPOTA ROSSZABBODIK

 (3 napon túl húzódó láz, nem csillapodó hányás, folyadékfelvétel nehezítettsége, nagyfokú bágyadtság, nehézlégzés, nyugalomban is szapora légzés, bevérzett kiütések, amennyiben van pulzoximeter 95 alatti szaturáció, 6 év felett 100 Hgmm alatti vérnyomás). Beteg ember környezetében otthon is viseljenek maszkot, maga a 6 év feletti beteg is. A beteg a lehető legkevesebbet érintkezzen a családtagokkal.
Amennyiben COVID 19 BETEG vagy TÜNETMENTESEN POZITÍV vagy KONTAKT bármely, a gyermekkel egy háztartásban élő családtag, azt kötelesek nekünk jelezni. POZITÍV KORONAVÍRUSTESZT (akár gyorsteszt, akár PCR teszt) esetén KÖTELEZŐ JELEZNI ezt az iskolának, óvodának, bölcsődének, munkahelynek is, bármilyen közösségnek, ahol a pozitív személy a pozitivitást vagy a tüneteket megelőző 48 h-ban, zárt térben, legalább 15 percet tartózkodott.

 

OLTATLAN, tünetmentes kontaktokra és a tüneteket mutató betegekre 7 NAP KÖTELEZŐ KARANTÉN vonatkozik, ÁNTSZ/NNK határozat NÉLKÜL IS!

Ha az 5. napon végzett gyorsteszt vagy PCR negatív, akkor tünetmentes kontakt egyének esetén 5 napra szűkül a karantén. Tüneteket mutató gyermekek 72h teljes tünetmentesség után mehetnek vissza, ha közben a 7 nap is letelt.
6 HÓNAPON BELÜL KÉTSZER OLTOTT, TÜNETMENTES, kontakt személy számára karantén nem kötelező, orrot-szájat helyesen takaró maszkban mehet közösségbe.

Ha valaki oltott, de ennek ellenére tüneteket mutat, a karantén ugyanúgy kötelező!
COVID 19 KONTAKT ÉS BÁRMILYEN TÜNETET mutató egyén esetén a TESZTELÉS KÖTELEZŐ és NAGYON FONTOS, mert állapotrosszabbodás esetén tudnunk kell, hogy COVID 19 fertőzés szövődményével állunk-e szemben. Teszt hiányában viszont a megfelelő kezelés napokat csúszhat, illetve amíg nem történik meg a teszt, nincs eredménye, addig a rendelőbe sem jöhetnek be.

A GYORSTESZT eredményét kérjük, írják meg az erodiumon. A PCR eredményét mi kapjuk, erről értesítjük Önöket. A PCR eredményének megérkezéséig minden nem oltott, egy háztartásban élő egyén köteles otthon maradni.
Egyéb fertőzések esetén 48 h teljes tünetmentesség után mehetnek vissza a közösségbe a gyermekek (,amennyiben nem COVID 19 kontaktok!).
AKUT TÜNETEKET MUTATÓ SZÜLŐ NEM JÖHET A RENDELŐBE, COVID19 KONTAKT ÁLLAPOT MIATT KARANTÉNBAN LÉVŐ HOZZÁTARTOZÓ SEM!!!
COVID 19 pozitív egyéneknek Allergodil orrspray 2x1-1 puff javasolt (recept nélkül kapható).
MASZK A RENDELŐ EGÉSZ TERÜLETÉN, A VÁRÓBAN IS KÖTELEZŐ !!!